Mevlânâ’ya göre, sâlikin sahip olması gereken bilinç unsurlarından biri, Hakk’a güven bilinci; dinî literatürdeki ifadesiyle tevekkülüdür.370 Genelde yanlış anlaşılarak eylem pasifliğini öngören bir kabule mesned yapılan ve kişinin, kendi gayretsizliğini örtmek için kullandığı bir savunma mekanizmasına dönüştürülmesinden dolayı, tevekkülü tanımlarken Mevlânâ, onun ne olmadığına vurgu yaparak bu yanlış kanâati izaleye çalışmaktadır. Tevekkül, bir fiil ve amel inkârı olmayıp insanın sonsuz bir kudretten beslendiğini aklından çıkarmamasıdır.371 Böylesine otantik bir tevekkül anlayışı, insanı eylem pasifliği yerine amellerinde kararlı ve istikrarlı olmaya yönlendirir. Hayatta karşılaşılan olumsuz koşullara karşı insanda bir iç direnç ve huzur meydana getirir.37
Günümüzde olduğu gibi Mevlânâ döneminde de kavramın bir anlam kayması yaşadığını, tevekkülün tembellik ve pasifliğe mesned gösterilmesiyle ilgili istidlâllerden anlıyoruz.373 Av hayvanları ile aslan hikâyesindeki; av hayvanları cebrî düşünceyi, aslan ise çalışmayı ve cehdi tevekküle karşı savunmaktadır. Mevlânâ, bunlar üzerinden her iki görüş mensublarımn görüşlerini ve görüşlerine mesned olarak ileri sürülen delilleri dile getirir.374 Hat-ta bunu o kadar mâhirâne yapar ki okuyucu, taraflardan birinin delillerini okuyunca o tarafın görüşünün diğerine üstün olduğu zannına kapılır. Daha sonra diğer görüşün delilleri okununca anlaşılır ki Mevlânâ, her iki görüşün delillerini de tarafların ağzından sanki o görüşü savunuyormuş gibi dile getirir. Kendi görüşünü ise bağlamın tamamına yayar.375 Bu nedenle Mevlânâ’nın bu görüşlerden hangisine sahip olduğunun anlaşılması, hikâyenin ve sonraki kısımların dikkatli bir şekilde okunmasını gerektirir. Tevekkül mü cehde ve çalışmaya üstündür, çalışma mı tevekküle? Mevlânâ her iki görüşün delillerini de sıraladıktan sonra tevekkülün çalışmaya mani olmadığını, bu nedenle sâlikin cehdle birlikte tevekkül etmesi gerektiğini şöyle belirtmektedir:
“Hz. Peygamber, yüksek sesle buyurmuştur ki: ‘Önce devenin ayağını bağla, sonra Allah’a tevekkül et.’376
‘“Tevekkül ediyorsan çalışarak tevekkül et; (önce) çalış da sonra Cebbâr olan Allah’a dayan!”377
Mevlânâ, kulda eylem pasifliği öngören bir anlayışın, çarpıtılmış bir tevekkül anlayışı olduğunu, hikâyedeki aslanın lisânından şöyle ifade etmektedir:
“Aslan (çalışma ve kazanmaya karşı sadece pasif bir tevekkül anlayışını savunan av hayvanlarına karşı) dedi ki: ‘Evet, tevekkül gerçi (sâlik için) bir rehberdir, ama sebeblere riâyeti de Peygamber’in bir sünnetidir.
….
‘Çalışıp kazanan Allah’ın sevgilisidir (el-kâsibu habîbullah)’ hadisindeki remzi dinle ve anla. Tevekkül edeceğim diye sebebe riâyet hususunda tembellik etme. ”378
Genel bağlam itibariyle bakıldığında, cehdi savunan aslanın, hikâyenin sonunda küçük bir tavşanın hilesiyle mağlûb oluşu;379 anlatılan Süleyman- Azrâil ve eceli gelip Hindistan’a götürülen adam hikâyesi,380 kulun gayret ve cehdini yok saymayan bir tevekkül anlayışını sâlike tavsiye eden anlatımlardır. Bu bakımdan Mevlânâ’ya göre tevekkül, sâlikin bir konuda üzerine düşenleri yerine getirdikten sonra amelinin sonuçları hususunda tevfîk-i İlâhîyi umması ve Allah’a yönelmesi bilincidir.381
Mevlânâ, insanın kendi üzerine düşenleri yapmadan tevekkül ettiğini söylemesinin, içi boşaltılarak işlevsiz hâle getirilmiş bir tevekkül anlayışı olduğunu; bunun kişiye zarar vereceğini şu ifadeleriyle belirtir:
“Kısa görüşlü kişi’, gezip dolaşmayı bilmediğinden aşağılık kişiler gibi sürünüp gider… körler gibi Allah’a tevekkül edip adım atar.
Savaşta Allah’a (kuru kuruya) tevekkülden ne fayda çıkar ki? Bu tavla oynayan acemilerin Allah’a tevekkül ettik (demelerine) benzer.”382
Gerçek tevekkülün, sâliki ümitli kılmasına atıfta bulunarak, tevekkül ve ümit ilişkisine işaret eden Mevlânâ, tevekkülün bir anlamda Hakk’a ümit bağlamak olduğunu ve böyle bir ümit olmadan sâlikin sülük yolunda ilerleyemeyeceğini belirtir. Bu tür bir tevekkül bilincinin sâliki, karşılaştığı herhangi bir sorun karşısında ümidini kaybetmeden çalışmaya iten bir motivasyon unsuruna dönüşeceğini belirten Mevlânâ, bu konuda sâlike şunları tavsiye eder:
“Sabahleyin dükkânına giden, rızık elde etmek ümidiyle koşup gider. Rızık ümidi olmasa nasıl olur da gidersin? Mahrumiyet korkusu olursa nasıl olur da kuvvet bulursun?
Belki ezelde sana bir rızık verilmemiştir. Bu ezelî mahrumiyet korkusu, nasıl oluyor da yiyeceğini, içeceğini elde etmek için çalışıp çabalamanda, arayıp taramanda seni âciz, kuvvetsiz bir hâle sokmuyor? deseler; Dersin ki: ‘Çalıştığım hâlde bir şey elde edememe korkusu da var. Var ama, bu korku tembellikte daha fazla var. Çalışırsam belki kazanırım; bunda ümidim daha çok; tembellikte daha fazla zarar var.
Peki, ey kötü zanna düşen! Ya neden din işinde bu ziyan korkusu eteğini tutuyor öyleyse?
Yoksa bu bizim pazarımızın tâcirleri olan peygamberlerle velîlerin ne kârlar elde ettiklerini görmedin mi?
Onlara bu (varlık) dükkânını terk etmekle neler yüz gösterdi; bu pazarda nasıl kârlar ettiler, haberin yok mu ki?”383
“(Bir fırka cennetliktir,; bir fırka cehennemlik). Bu iki fırkanın hangisin, densini bilemezsin ki. Ne olduğunu görünceye kadar çalış, çabala! (Meselâ) ticaret malını gemiye yükleyince, bu işi Allah’a tevekkül ederek yüklersin.
Yolda batacak mısın, kurtulup sağlıkla, selâmetle gideceğin yere mi varacaksın? Bu ikisinden hangisi başına gelecek, bilemezsin.
Eğer ne olacağım, başıma ne gelecek? Bunu bilmedikçe gemiye binmem. Bu seferden kurtulacak mıyım, yoksa yolda boğulacak mıyım? Ne olacağımı bildir bana. Ben, başkaları gibi kuru bir ümide kapılıp şüpheyle yola düşmem dersen,
Hiçbir ticarette bulunamazsın. Çünkü bu ikisi de gaybdadır, sırdır.
Bir cam şişe gibi ruhu incecik olan, basit bir şeyden kırılıveren korkak tacir, ticaretinden ne fayda görür, ne ziyân eder.
Hattâ fayda şöyle dursun ziyan eder, mahrûm kalır, hor olur. Kimde yanış varsa; nuru o bulur.
Çünkü bütün işler, ihtimalle yapılır. Sen de din işini üstün ve ön planda tut da kurtul.
Bu kapıyı ümitten başka bir şeyle açmaya izin yok; Allah, doğrusunu daha iyi bilir.”384
Mevlânâ, sâlikteki tevekkül bilincinin gereklerinden birinin; sâlikin başarısızlıklarını, kader vs. gibi kendi dışındaki sebeblere ircâ etmemesi olduğunu belirtir. Bu tür bir tutumun, tevekkül ile bağdaşmadığını; tevekkülün cebrî anlayışın mazeretlerine sığınmak olmadığını, insanda bulunan ihtiyâr/tercih yapabilme kudretine atıfta bulunarak îzâh etmektedir.385
Mevlânâ, gerçek tevekkül bilincinin, sâlikin dikkatini tevfîk-i İlâhîye yoğunlaştırdığını; bunun da sâliki, sebeblerin yaratıcısı ile iletişime geçirerek onu her türlü duruma karşı ihtiyâtlı kıldığını; “Bir işte Allah izin verirse/inşâ ilah demek, kat kat tedbir ve ihtiyâttır” şeklinde vurgular.386 Bu inancı sayesinde sâlikin, hayatta karşılaşacağı beklenmedik durumlara karşı dayanıklılığı artar.
Mevlânâ, gerçek tevekkül bilincinin sâlike sağlayacağı faydalar üzerinde durmaktadır. İnsanın gam ve kederleri tahlil edildiğinde; bunların çoğunun, bir şeye sahip olma veya onu kaybetme endişesinden kaynaklandığı fark edilecektir, Mevlânâ, insanın sahip olma arzusu ile kaybetme endişesini, buhar ve rüzgâr metaforııyla îzâh eder. İnsanın sahip oldukları, net ve ebedî değildir, buhar gibidir. Rüzgâra benzetilen hayattaki herhangi bir olay ve musibetin, her an bu buharı dağıtma olasılığı vardır. Rüzgâr esmese dahi buhar, ilânihâye aynı hâl üzere bulunamaz. Sürekli bir varlığı yoktur. Havanın ısı derecesine göre, ya göğe yükselir ya suda kalır. Sahip oldukları, buhar ve rüzgâr gibi değişken unsurlara bağlı olan insanın, gönül tablosunu karartıp kederlendirecek birtakım şeyler, hayatta daima mevcut olacaktır.
Gönlünü, bu değişken şeylere rabteden kimsenin sıkıntı ve endişeleri de bitmeyecektir. Tevekkül bilincinin alt unsurlarından biri olarak kabul edilebilecek; bütün mahlûkâtı rızıklandıran bir Rezzâk’ın olduğu bilinci, Mevlânâ’ya göre sâliki gam ve kederlere karşı zihnen adeta sigortalamaktadır. Bu bilinç, rızık endişesi ile girişilecek muhtemel kötülüklere, şeytanın hilelerine karşı sâliki güçlü kılmaktadır. Mevlânâ, bu hususu Cenâb-ı Hakk’ı tüm mahlûkat ailesinin reisine benzeterek387 şöyle ifade eder:
“Böylece sivrisinekten tut da file kadar bütün mahlûkat, Allah’ın ailesidir; Cenâb-ı Hakk da ne güzel bir aile reisi.
Gönüllerimizdeki bütün bu gamlar, hevâ ve hevesimizin, (mevhum) varlığımızın tozundan, dumanından meydana gelir.
Bize kök söktüren bu gamlar ve endişeler, ömrümüzü (biçen) orak gibidir. Bu böyle oldu; şu şöyle oldu kuruntuları da (Şeytanın) vesveseleridir,,”388
Mevlânâ, sâlike bu konuda şu tavsiyeleri yapar:
“Gönlüne geçim kaygısını az koy, sen bu kapı (dergâh)da oldukça, rızkın azalmaz.
Bu beden, rûhun otağı gibidir. Yahut da Nûh’un gemisine benzer.
(Merak etme) Türk oldukça, mutlaka kendisine bir otağ bulur; hele de böyle bir dergâhın (yani Hakk kapısının) azizi olursa!”389 “Can oldu mu gıda eksik olmaz elbette. Asker var mı, bayrak elbette bulunur!”390
“Eşeğin oldukça, semer de mutlaka bulunur. Canın oldukça, ekmeğin mutlaka az çok gelir.
Eşeğin sırtı hem dükkândır.; hem mal, hem mal kazanılacak yer. Kalbınin incisi, yüzlerce kalbe sermayedir, ”391
Mevlânâ, tevekkülsüzlüğün insanı, fakir düşeceği endişesine, bunun da emel ve hırsa sürükleyerek kötülüklere düşüreceğine işaret eder.392 Tevekkülün olmayışının Allah’a olan güvensizlikten kaynaklandığını belirten Mevlânâ, kişinin, geçmiş yaşamına bakmasının, ona bu konuda rehberlik sunabileceğini şöyle ifade etmektedir:
“Kötü kişinin rızık veren Allah’a güveni yoktur. Ona gaybden rızkının cömertçe saçıldığına inanmaz.
Gerçi zaman zaman ona bir açlık verdi; verdi ama, Allah’m ihsanı, şimdiye kadar onu rızıksız bırakmadı. ”393
İnsanın hâlis tevekkülünün, Cenâb-ı Hakk tarafından zayi edilmeyeceğinin bilinmesi, sâlikte Hakk’a güven bilincinin yerleşmesi bakımından gerekli olduğundan Mevlânâ, bu hususu Cenâb-ı Hakk’a nisbetle şöyle vurgular:
”Sizin hırsınız şunu yakînen bilmedimi ki, Rezzâk ve rızık verenlerin en hayırlısı benim!
Buğdaya güneşle rızık veren Allah, sizin tevekküllerinizi nasıl olur da zayi eder?”394
Mevlânâ, İlâhî kudretin insan üzerindeki etkisine işaret etmek için iç gözlem metodu ile kendi yaşamına bakmasını sâlike tavsiye eder. Kendi yaşamıyla ilgili birçok belirleyici şeyin, insanın kontrolünde gerçekleşmediğine işaret eden Mevlânâ, sâlikin tevekkül sayesinde hayatının bir parçası hâline gelen bu tür şeylerle yaşamasının daha kolaylaştığını belirtir ve tevekküle teşvik eder.395 Hayat sürecinde insanın karşısına çıkan sürprizleri; İlâhî kudretin insan yaşamı üzerinde tesirini hissettirdiği alanlar olarak yorumlayan Mevlânâ, bu tür olaylar vesilesiyle sâlikin, Allah’a olan tevekkülünün artması gereğine işaret eder. Mevlânâ, bu hususla ilgili şunları söylemektedir: ,
“Cenâb-ı Hakk’ın lutfu ve ihsânı bir kuluna başka bir yerden, hiç beklemediği bir yerden, başka bir iş sebebiyle erişebilir! Kulun, bu İlâhî lutfu, vehmine bile getirmediğini bildiği hâlde, yine de çalışıp çabalamayı elinden bırakmaması, bütün ümidini, vehmini belli bir yola bağlaması ve böylece çalışıp çabalaması gerekir! Kul, hâcet kapısını çalar durur. Belki de Cenâb-ı Hakk, o hâceti, o rızkı başka bir kapıdan ona ulaştırır. Hâlbuki kul, ona dair hiç bir tedbirde bulunmamıştır. Allah, kulunu hesaplamadığı yerden rızıklandırır!’ Kul tedbirde bulunur, Allah takdîr eder! Olabilir ki kul, kulluğu, âcizliği yüzünden vehme düşer de, ‘Ben bu kapıyı çalıyorum; ama Hakk, bana bu kapıdan ihsânda bulunmuyor, başka bir kapıdan lütufta bulunur’ der. Cenâb-ı Hakk, o kulunu bu kapıdan rızıklandırır. Zaten bütün kapılar, bir sarayın kapıları gibidir!”39 “Ey umduğuna sıkıca bağlanan kişi! ‘Ben, bu yüce ümit ağacından meyve yiyeceğim!’ diyen!
Orada umduğundan sana bir fayda gelmez; ama o ihsân başka bir yerden gelir, çatar!
Şaşılacak şey şudur ki; Cenâb-ı Hakk umduğunu o taraftan vermeyi dilemiyordu da, o ümidi sana ne diye verdi?
Gönlün şaşırsın kalsın, hayrete düşsün diye, bir san’at göstermek, bir hikmeti belirtmek için verdi!
Ey fayda dileyen kişi! ‘Muradım acaba nereden olacak; muradıma nereden, nasıl ulaşacağım?’ diye gönlünü hayrete düşürmen için verdi!
‘Kendi aczini, zavallılığını, kendi bilgisizliğini anlayasın da, gizli âleme inancın artsın’ diye verdi.
‘Bu ümitten ne meydana gelecek’ diye verdi!
Rızkını terzi olarak kazanmak istersin; ‘Terzilikle geçinir, yaşarım’ diye düşünürsün,
Derken, kuyumcu olur çıkarsın; rızkını kuyumculuktan kazanırsın! Hâlbuki bu kuyumculuk, aklının ucundan bile geçmiyordu, vehminden çok uzaklarda idi.
Mademki o rızık, o taraftan gelmeyecekti, peki, neden terzi olmak istedin ? Bu hâl, Cenâb-ı Hakk’ın akıl ermez, nadir bir hikmeti yüzündendir; Allah, bu hâli ezelde yazmıştı!
Bir de; aklın fikrin şaşırsın diye, tamamıyla hikmetine hayran olup kalasın diye, bu böyle oldu!”397
Mevlânâ, sâlikin tevfîk-i İlâhîye erişerek hedefine nâil olmasının, ne sadece çalışmasıyla ne de çalışmaksızın mümkün olduğunu belirtir. Bu konuda saçaklı bir mantıkî işleyişin geçerli olduğuna işaret eder. Diğer bir ifadeyle sâlikin, bir konudaki çaba ve gayretleri, o şey için gerek şart olsa da yeter şart değildir. Mevlânâ bu hususu vurgulamak amacıyla gördüğü bir rüyâ üzerine Bağdâd’dan Mısır’a gidip orada define arayan, ancak sonunda defineyi Bağ- dâd’daki kendi evinde bulan kişinin hikâyesini anlatmaktadır.398 Hikâyedeki defineyi arayan kahraman lisânından bu hususu ifade etmektedir.399
Mevlânâ, tevekkül bilincinin sâlikte yerleşmesini sağlayan hususlardan birinin kanâat olduğunu belirterek, tevekkül ve kanâat ilişkisine dikkat çeker. Tevekkülün bu düzlemdeki boyutuna erişmenin sâlik için gizli bir hazine olduğunu hadisten iktibâsla belirten Mevlânâ, böylesine bir nimete erişmenin; ancak yüksek mertebedeki kâmil insanlara nasib olacağım, bir mürşîd ile müridin diyalogunda şöyle ifade etmektedir:
Peygamber (s.a.v.), kanâate, hazine demiştir. Gizli hâzineyi herkes, elde edebilir mi?”400
“Bir şeyh, müridiyle dara düşmüştü. Şehirde ekmek vardı, bulundukları yerde kıtlık.
Müridin gönlünde açlık ve kıtlık korkusu, gafletinden her an artmaktaydı.
Şeyh, müridin içinden geçenleri anlamıştı. Ona dedi ki: Ne vakte dek bu elem, bu ıstırap içinde kalacaksın?
Ekmek derdinden yanıp yakılıyorsun. Adeta tevekkülün gözünü kapamışsın.
Sen o yüce nâzenînlerden değilsin ki sana ceviz ve kuru üzüm vermesinler.
Açlık, Allah haslarının gıdasıdır. Senin gibi ahmak yoksul, nerden ona nâil olacak ?
Aldırış etme, sen onlardan değilsin ki bu mutfakta ekmeksiz bekleyesin. Şu aşağılık ve karnına düşkün kişilere daima kâse üstünde kâse sunarlar; ekmek üstüne ekmek.
Bu çeşit adam öldü mü ekmek, önünden giderek ey yoksulluk korkusuyla, ümitsizlikle kendini öldüren der,
İşte sen öldün, ekmek kaldı. Hadi kalk da al ekmeğini bakalım ey kendini elemlerle öldüren!
Kendine gel de elin, ayağın titremesin. Rızkın, senin ona âşık olmandan daha ziyade sana âşıktır.
Aşıktır, senin sabırsızlığını bilir de emekliye emekliye sana gelir ey boşboğaz!
Sabrın olsaydı rızkın gelir, âşıklar gibi kendini sana teslim ederdi.
Açlık korkusundan bu titreyiş nedir? Allah’a dayanmakla da tok yaşanabilir pekâlâ.”401
Mevlânâ, kanâat bilinciyle tahkike erişmemiş sözde kalan bir tevekkül anlayışının, insanı, hırsına mağlûb olmaktan kurtaramayacağını; tevekkül ile bunun aksi görüşlerin savunulduğu tilki ile eşek hikâyesinde ifade eder. Hikâyede her iki tarafın delilleri, ikna edici tarzda dile getirilmektedir.402 Ancak hikâyedeki eşeğin tevekkülün savunusuna dair sözleri, kanâatle tahkike erişmiş olmayıp, zorunlu yokluktan ve sahip olamamadan dolayı söylenmiş sadece sözde kalan ifadelerdir. Bu nedenle Mevlânâ, böylesine bir tevekkül anlayışının insanı hevâsına uymaktan alıkoyamayacağını; bu tür sözlerin ne kadar güzel olsa da taklidden öteye geçmeyeceğini hikâye vesilesiyle şöyle belirtmektedir:
“Eşek, tilkiye sırlar söyledi; ama serserice söyledi, mukallidce söyledi. Suyu övdü, fakat iştiyâkı yoktu. Yüzünü, elbisesini yırttı, fakat âşık değildi.
Münâfıkın özrü kabul edilmez. Çünkü o özür, dudağındadır, kalbinde değil.
Elma kokusuna sahiptir, ama elmaya değil. O koku, onda ancak ona zarar vermek için vardır.
Korkak tabiatlılar, savaşta saf yaramazlar, feryâd u figân ederler.
Onu saf içinde aslan gibi görürsün; eline kılıcını almıştır, ama eli titrer durur. ”403
“Eşek, tilkiyle iki üç kere bahiste bulundu. Fakat mukalliddi, tilkinin leşine kapıldı. Görgü ve anlayışı olmadığından tilkinin hilesi, onu kandırdı.
Yemek hırsı onu öyle bir alçalttı ki beş yüz delili olmakla beraber, tilki ye aldandı, zebûn oldu. ”404
Mevlânâ, sadece gerekli mertebeye erişen ehil kimselerin tevekkülde bulunabileceğini; bu mertebede olmadıkları hâlde bunu yapmaya kalkışanların, daha kötü bir duruma düşerek bundan zarar göreceklerini belirtir. Bu nedenle Mevlânâ, gerekli alt bilinç unsurlarına amelen ve zihnen sahip olmadan sâlikin mütevekkil olduğunu iddia etmesinin, fayda yerine zarar getireceğini belirterek bu konuda sâliki şöyle uyarmaktadır.
“Sende, nerede Halil’cesine tevekkül; nerede, sende Kelim’deki kerâmet? Nerede o tevekkül ki kılıcın İsmail’i kesmesin, nerede o kerâmet ki Nil’in dibini ana cadde yapasın?
Mübarek bir adam, minareden düşse elbisesine rüzgâr dolar, onu yavaşça yere indirir de kurtulur.
Ey güzel adam, o bahta inanmıyorsan neden kendini yele veriyorsun
Bu minareden Ad gibi yüz binlercesi tepesi üstüne düştü, başlarını da yele verdiler, canlarını da.
Bu minareden tepesi üstüne düşen milyonlarca kişiye bak.
İp üstünde oynamayı bilmiyorsan, ayaklarına şükret, yeryüzünde yürü. Kendine kâğıttan kanat yapıp dağdan uçmaya kalkışma. Bu sevdayla niceleri başlarından oldular.”405
Osman Nuri Küçük – Mevlana’ya Göre Manevi Gelişim,insan yay.,syf:405-414
Dipnot Kaynakça:
368-Mesnevi, c. VI, b. 200-9.
369-Mesnevi, c. VI, b. 210 vd.
370-Kelime olarak vekil edinmek, işinde Allah’a güvenip O’na itiraz etmemek gibi anlamlara sahiptir. (Âsim Efendi, Kâmûs Tercümesi, c. III, s. 377; Cürcânî, Ta’rifât,s. 78; Tehânevî, Keşşâf, c. III, s. 1511).
371-Isfahânî, Müfredât, ss.882-3. Tevekkül kelimesinin Kur’ân’daki kullanımlarına ilişkin bkz. Muhammed Fuâd Abdulbâkî, el-Mu’cemu’l-Mufehres lî Elfâzıl- Kur’âni’l-Kerîm, Çağrı Yay., İstanbul 1990, s. 762. Kavramın, Kur’ân bütünlüğü içinde de eylem pasifliğini öngörmediğine ilişkin bir değerlendirme için bkz. Recep Ardoğan, Kur’ân ve İnsan Psikolojisi, İlkadım Yay., Ankara 1998, s. 165.
372-Y. Nuri Öztürk, Kur’ân ve Sünnete Göre Tasavvuf\ Yeni Boyut Yay İstanbul 1997,s.169.
373- Bkz. Mesnevi, c. I, b. 915-28; 948-55.
374- Bkz. Mesnevi, c. I, b. 915-28; 948-55.
375-Bkz. Mesnevi, c. I, b. 900-97.
376-Mesnevi, c. I, b. 913.
377-Mesnevi, c. I, b. 947.
378-Mesnevi, c. I, b. 912-4.
379-Bkz. Mesnevi, c. I, b. 1000 vd.
380-bkz. Mesnevi, c. I, b. 956-70.
381-Mevlânâ’nın irâde hürriyeti ile ilgili görüşleri hakkında bir değerlendirme için bkz.Mehmet S.Aydın,”Mevlana’da ifâde Hürriyeti”, İslâm Felsefesi Yazıları Kitapları, İstanbul 2000, ss. 95-106.
382-Mesnevi, c. IV, b. 2899-2900.
383-Mesnevi, c. III, b. 3094-3101.
384-Mesnevi, c. III, b. 3082-92.
385-Bkz. Mesnevi, c. VI, b. 403-15.
386-Bkz. Mesnevi,c. VI, b. 3666. Ayrıca Âl-i İmrân 3/159 ayetinde de bu hususu vurgulanmaktadır.
387-Mevlânâ, bu teşbihinde ”en-Nâsu ‘ıyâlullah (İnsanlar, Allah’ın ailesidir)” hadisi telmihte bulunmaktadır.
388-Mesnevi, c.I b. 2295-7.
389-Mesnevi, c. II, b. 454-6.
390-Mesnevi, c. III, b. 438.
391-Mesnevi, c. II, b. 725-6.
392-Bu meyanda Mevlânâ fakir düşme endişesini; ecel korkusundan; Hz. Süleyman’a gelerek, rüzgârın kendisini Hindistan’a götürmesini istemesiyle ilgili hikâyedeki adamın yersiz ve gereksiz endişesine benzeterek sâliki bundan sakındırmaktadır. (bkz. Mesnevi, c. I, b. 961-2).
393-Mesnevi, c. V, b. 2827-8.
394-Mesnevi, c. III, b. 429-30. Tevekkülünü denemek isteyen bir zahidin macerasını anlatarak gerçek tevekkül edenlere rızıklarının erişeceğini bu hikâye vesilesiyle belirtmektedir. (Bkz. Mesnevi, c. V, b. 2401-18).
395-Bkz. Mesnevi, c. VI, b. 3680-98.
396-Mesnevi, c. VI, b. 4175’den önceki başlık.
397-Mesnevi, c. VI, b. 4190-4201.
398-Özet olarak hikâye şöyledir: Bağdâdlı bir adam, rüyâsında kendisine Mısır’daki bir definenin yerinin mahalle ve ev olarak bildirilmesi üzerine, Bağdâd’dan Mısır’a gider. Belirtilen evi arayışı serencâmında başından birçok olay geçer. Sonunda târif edilen yerin sahibini bulur. Oranın sahibi de kendine Bağdâd’da bir adres verir. Adam verilen adresin kendi evi olduğunu anladığında, bir yandan kendi yanı başındaki hâzineyi bu kadar uzakta aramasına şaşırır, diğer yandan bunu öğrenmesinin bu süreci yaşamasına bağlı olduğunu anlayarak yaşadıklarının gerekli olduğunu da anlar, (bkz. Mesnevi, c. VI, b. 4206 vd.).
399-Mesnevi, c. VI, b. 4322-5.
400-Mesnevi, c. V, b. 2395.
401-Mesnevi, c. V, b. 2841-54.
402-Hikâyedeki eşek, tevekkülü savunan tarafı sembolize ederken; tilki ise bunun aksine bu tür boş şeylere kulak vermemesi, rızkı için çalışma ve gayretin gerekli olduğu fikrini savunmaktadır. (Bkz. Mesnevi, c. V, b. 2326 vd.).
403-Mesnevi, c. V, b. 2455-60.
404-Mesnevi, c. V, b. 2494*6.
405-Mesnevi, c. VI, b. 1347-54.
0 Yorumlar