Kategoriler: İslam

Yakut Taşla Bir midir?

Hz. Peygamber de selefi olan peygamberler gibi, biyolojik, psikolojik ve sosyal yönlerden bir insandır. O da müşterek temel ruhun hâkim olduğu bütün risâlet devirlerindeki ilahi geleneğin bir temsilcisidir. O’nun peygamberliği beşerî fıtratını ortadan kaldırmamıştır.

Ancak vahye ve gaybî hakikatlere mazhar oluşunun O’nun maneviyatında oluşturduğu şahsiyet derinliği ve inceliği hiçbir varlığa nasip olmayan ulvi bir mevkiyi O’na kazandırmıştır. Öyle ki, sıradan bir mümin için şüphenin arız olabileceği iman konuları O’nun için hakka’l-yakîn makamındaki somut gerçeklikler gibidir.

Çünkü O, dinlediğinde gök kapılarının gıcırtısını duyan, baktığında kabirlerin içini gören, ünsiyet kurduğunda meleklerle fısıldaşan, adım attığında Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya yürüyen ve terakki ettiğinde “ulu’l-azm” peygamberlerle sohbet ede ede gök tabakalarını geçip, cenneti, cehennemi, arşı, kürsüyü, sidreyi görerek dergâh-ı ilâhîye vasıl olandır.

Şu halde O’nun beşerin en değerlisi ve nübüvvet zincirinin en faziletli halkası olmasının sırrı, müşahede ettiği böylesi beşer üstü gerçekler karşısında bir münzevi olarak tekrar Hira’ya dönmeden, bir ruhban olarak dünya hayatından elini eteğini çekmeden yiyen, içen, evlenen ve Kur’ân’ın ifedesiyle “çarşılarda dolaşan” bir peygamber oluşundadır (Furkân, 25/7).

Şairin ifadesiyle;هو بشر لا كالبشر كانه ياقوت بين الحجر

O bir insandır; (ama) sıradan bir insan gibi değil. O, taşların arasındaki yakut gibidir.

Sarraf olan bilir…

Yasin Pişgin Hoca

Yusuf Aslan

Tarih talebesi ve ilme pek meraklı.

Son Yazılar

Bedenin Rüyası

Rüyalarla aynı kumaştan yapılmayız, bir uykuyla çevrelenmiş küçük hayatlarımız. Shakespeare, Fırtına Suya düştün, sırılsıklam oldun.…

4 gün önce

Orada Kimse Var Mı?

El-amâ, büyük sis. Tirmizî’de Resûle “Allah evrenin yaratılışından önce neredeydi?” sorusunun sorulduğu hadis-i şerif vardır.…

4 gün önce

İnkarın Dünya ve Ahiretteki Sonuçları

Her ferdin ve toplumun gerçekleştinnek istediği şeyin ne olduğunu araştırsak tek kelime ile mutluluk olduğunu…

2 hafta önce

Gözyaşlarındaki Tuz Kokusu

Bağıranların ve çağıranların hayatlarının en dramatik ve ruhlarının en hassas ve kalplerinin en titrek yeridir…

2 hafta önce

Nereye ve Kime Çağrı?

Dünya sanki çağrılar gezegeni, hep bir çağrı var. Akıllar çağrılıyor, gözler davet ediliyor ve kulaklar…

2 hafta önce

Gazze Aynasında İnsanlığın Geleceği ve İslam Ümmetinin Mükellefiyeti

  İBRAHİM HALİL ÜÇER Gazze’de yaşanan ve insanlık vicdanını ayağa kaldıran soykırım, işgalci İsrail devletinin…

1 ay önce