Kategoriler: İslam

Şeriata Uymaya Teşvik

Çok dikkatli olmak ve bilmek gerekir ki; dünya dostların ve düşmanların iç içe olduğu, her şeyin birbirine karıştığı bela ve musibet yurdudur. Şu âyet-i kerimede de ifade edildiği gibi Allah Teâlâ’nın rahmeti her şeyi kuşatmıştır:

“Rahmetim ise her şeyi kaplamıştır” (A râf, 7/156).

Herkese yaptığının karşılığının verildiği yer olan kıyamet gününe gelince, o günde dost ve düşmanı birbirinden ayırmak mümkün olur. Allah Sübhânehû bunu şu âyet-i kerime ile haber vermektedir:

“Ey suçlular, bugün şöyle ayrılın!” (Yâsîn, 36/59).

Artık o gün rahmet kurası dostların ismine çıkar. Allah Teâ- lâ’nın şu âyet-i kerimesinde belirttiği üzere, mutlak olarak mah­rum ve kesin anlamıyla lanetlenmiş olurlar:

“ileride o rahmetimi özellikle kötülükten sakınanlara, zekâ­tını verenlere ve âyetlerimize inananlara yazacağım” (A raf, 7/156).

Ahirette kerem ve rahmet iyilere, ehl-i İslâm’a ve seçkin kul­lara aittir. Evet, son nefesini güzel bir şekilde vermesi durumunda ehl-i İslâm’ın tamamının rahmetten bir nasibi vardır. Uzun bir sü­re geçtikten sonra da olsa cehennem azabından kurtulması söz konusudur. Ancak isyan ve günahların zifiri karanlığı ile iman nu­ru nasıl bir arada barınabilir! Allah Sübhânehû’dan gelen hüküm­leri umursamamak insanı dünyadan ahirete nasıl selametle götü­rebilir.

Âlimler demiştir ki: “Küçük günahta ısrar büyük günaha gö­türür; büyük günahta ısrar ise küfre götürür.” Böyle bir duruma düşmekten Allah Sübhânehû’ya sığınırız.

 

İmam Rabbani,Mektubatı Rabbani,cild:1

semerkand yay.

Muhammed Ali

Son Yazılar

Kur’an-ı Kerim’in Mikro Edebi Özellikleri

  İkinci Bölüm Kelime Tercihi ilk bölümde Klasik Arapçanın tek bir fikri bile ifade etmek…

10 saat önce

Bedenin Rüyası

Rüyalarla aynı kumaştan yapılmayız, bir uykuyla çevrelenmiş küçük hayatlarımız. Shakespeare, Fırtına Suya düştün, sırılsıklam oldun.…

5 gün önce

Orada Kimse Var Mı?

El-amâ, büyük sis. Tirmizî’de Resûle “Allah evrenin yaratılışından önce neredeydi?” sorusunun sorulduğu hadis-i şerif vardır.…

5 gün önce

İnkarın Dünya ve Ahiretteki Sonuçları

Her ferdin ve toplumun gerçekleştinnek istediği şeyin ne olduğunu araştırsak tek kelime ile mutluluk olduğunu…

2 hafta önce

Gözyaşlarındaki Tuz Kokusu

Bağıranların ve çağıranların hayatlarının en dramatik ve ruhlarının en hassas ve kalplerinin en titrek yeridir…

2 hafta önce

Nereye ve Kime Çağrı?

Dünya sanki çağrılar gezegeni, hep bir çağrı var. Akıllar çağrılıyor, gözler davet ediliyor ve kulaklar…

2 hafta önce