Kategoriler: Sosyoloji

Medya

Her gün zihinlerimiz haber organları, ortalama Amerikalının haftada altmış saat izle, eliği televizyon, popüler romanlar ve günlük temasta olduğumuz kişiler tarafından bombardıman edilmektedir. Bütün bu şeylerin din kar­şıtı, liberal-hümanist, sosyalist ve az-çok şüpheci-ateist bir bakış açı­sı benimsediğine dair benim zihnimde hiç şüphe yoktur. Üstelik mo­dern hayatın stresleri öyledir ki bıraktığımız az-uz vakitte çoğumuz kendimizi medyaya bütünüyle pasif ve eleştirel olmayan biçimde ma­ruz bırakıyoruz. Biz özü itibarıyla haber spikerine, siyasetçilerine ve Ayın Kitabı Kulübü romanlarına bize nasıl düşüneceğimizi söyleme­sine izin veriyor ve sonra da kendi adımıza düşündüğümüzle övünü­yoruz. Bunu beyin yıkama olarak görmüyorsak, bunun sebebi bu kay­nakların egolarımızın pezevenkliğini yapması ve bizim de sunulan ma­mayı hem makul hem de hoş bulmamızdır. Diğer taraftan, çocukları­na atalarının inancını öğreten bir anne ve dinî temizlik hakkında ıs­rar eden ve sınırlamalar getiren bir brahman Hindu din adamı da be­yin yıkamakla suçludur. Ama burada pek çoğu süreci oldukça sakın­calı görmektedir.

Bir an için kendi eğitim geçmişimizi düşünelim. Evlerimizden nasıl bir formasyonla geldik? Çoğu annelerin beyinleri çağımızın liberal ve agnostik ruhu ile bugün öylesine yıkanmıştır ki artık çocuklarına -ta­bii maddî başarıyı bir inanç sistemi olarak kabul etmezseniz-, herhan­gi bir değer sistemi veya sabit fikirler dizisi taşımazlar ve taşıyamazlar- Dolayısıyla çoğu çocuk boş bir zihinle veya daha da kötüsü televizyon ekranının dünyasına olan bir inançla evden çıkmaktadır. Yayınla­nan istatistiklere göre her cumartesi 16,5 milyon çocuk bir buçuk saa­tini Graystone veya Ninja-Kaplumbalar’ı izleyerek geçirmektedir. Sos­yologlar televizvonu ‘üçüncü ebeveyn’olarak’ isimlendirmektedir. Ne yazık ki televizyon çoğu zaman tek ebeveyndir!

Geleneğe İhanet – Harry Oldmeadow (insan yay.)

Muhammed Ali

Son Yazılar

Freud’un Din Görüşlerinin Analizi ve Mantık Hataları

2.1.   "Din Nevrozdur.” İddiasının Eleştirel Analizi ve Mantık Hataları Freud “Din nevrozdur.” iddiasını temellendirmek için…

12 saat önce

Kur’an-ı Kerim’in Mikro Edebi Özellikleri

  İkinci Bölüm Kelime Tercihi ilk bölümde Klasik Arapçanın tek bir fikri bile ifade etmek…

1 gün önce

Bedenin Rüyası

Rüyalarla aynı kumaştan yapılmayız, bir uykuyla çevrelenmiş küçük hayatlarımız. Shakespeare, Fırtına Suya düştün, sırılsıklam oldun.…

6 gün önce

Orada Kimse Var Mı?

El-amâ, büyük sis. Tirmizî’de Resûle “Allah evrenin yaratılışından önce neredeydi?” sorusunun sorulduğu hadis-i şerif vardır.…

6 gün önce

İnkarın Dünya ve Ahiretteki Sonuçları

Her ferdin ve toplumun gerçekleştinnek istediği şeyin ne olduğunu araştırsak tek kelime ile mutluluk olduğunu…

2 hafta önce

Gözyaşlarındaki Tuz Kokusu

Bağıranların ve çağıranların hayatlarının en dramatik ve ruhlarının en hassas ve kalplerinin en titrek yeridir…

3 hafta önce